Jeg slår opp!

Ingen mennesker er gjennomført ærlige. I hvert fall ikke 110 prosent, en prosentandel som er et svært utbredt utrykk på Paradise Hotel. For dere som ikke vet hva Paradise Hotel er; dere har virkelig ikke gått glipp av noe, og jeg skulle virkelig ønske jeg aldri hadde blitt eksponert for tv-konseptet, deltagerne og alt som følger med dette levende beviset på at vi har brukt den frie viljen som vi fikk utdelt av jordens skaper veldig, veldig feil. Jeg er i hvert fall traumatisert for livet.

I motsettning til paradise deltagerne, vil vi mennesker så veldig gjerne fremstå som feilfrie, og noe av det vi aller helst vil omtales som er ærlige, redlige, og rause. Ærlighet handler om å si sannheten, noe vi er så redde for at vi er på vei til å utslette vår egen taleevne. 

Dersom du skal gjøre det slutt med kjæresten, tviler jeg på at du sender en tekstmelding med følgende info: "Jeg slår opp. Jeg er så sykt lei av trynet ditt. Jeg er egentlig dritt lei hele deg. Sneiks." Det er klart, dette er et ekstremsport eksempel, men grunnen til at du slår opp er ikke at du trenger litt tid for deg selv, som du ender med å si "face to face", selvfølgelig, fordi det er sosial uakseptert å gjøre det slutt på sms. Mms, e-post, facebook og twitter er også fy-fy. Medier som radio og tv er heller ikke lov. Sikkert ikke aviser eller magasiner heller. Jeg tror ikke det er lov å slå opp ved å skrive en bok, eller brev heller. Og ikke å få en venn, slektning eller tilfeldig forbipaserende til å utføre oppgaven. Det jeg er litt usikker på er om det er lov å bryte seg inn i postkassa til kjæresten, som om noen strakster skal bli eks-kjæresten, og skrive dette på en regning som ligger der og støver ned: "Jeg gjør det slutt. Sånn bortsett fra det håper deg du får en fin dag."

Minus + minus = +

Regningen (som er minus) + Beskjeden på regningen (i hvert fall minus) = Dette ble en bra dag! (smilefjes)

Dette virker relativt logisk for min del. Kjæresten har allerede en kjip dag (dette er bare noe vi antar for å få eksempelet til å bli fullkomment), og den blir i hvert fall ikke noe bedre når han ser regningen (som er selveste husleien for mai). Men nå er han allerede i et kjipt humør, så da tar liksom ikke beskjeden om at du slår opp alt fokuset. Tenk om du skulle gitt denne beskjeden på en dag han var i godt humør. Hvor grusomt hadde ikke det vært? Å se gleden sakte, men sikkert slukes i øynene hans. 

Uansett. Det er sosialt akseptert (dette er nærmest en lov) at man skal gjøre det slutt via en personlig samtale under fire øyne. Og man skal gjerne skåne den andre parten så mye som mulig. Derfor sier man ofte: "Det er ikke deg, det er meg", eller "Jeg trenger bare en pause, det har vært så mye i det siste", eller "Jeg tror vi har vokst fra hverandre". Når grunnen til at man slår opp som oftest er fordi man har funnet en annen, er mer forelsket i seg selv enn i partneren eller rett og slett er lei av partnerens tryne, som i det flotte eksempelet over.

Samme problemstilling (det å være ærlig) dukker opp ved utallige situasjoner i hverdagen. Si at du for eksempel blir bedt i en bursdag til en venninne. Du har egentlig ikke noe lyst til å gå, og bestemmer deg for at du skal kansellere hele greia i siste sekund. Du sender en sms der det står følgende: "Jeg er virkelig lei for det, men jeg blir nødt til å jobbe overtid. Skikkelig dritt. Dere får kose dere uten meg, så tar vi det igjen ved en senere annledning! Hilsen jobbnarkomanen". Når grunnen til at du ikke kommer egentlig er en helt annen. Du har rett og slett lyst til å slappe av, og orker ikke tanken på alle de overfladiske venninnene hennes. "Heeeeei, hvordan går deeeet? Så fin du er på håreeet! Åh, så fin kjoleeee. Hvor er den fra?", and so on. Du ser frem til en helaften der du skal pleie deg selv med ansiktmaske og reality tv. Hadde du vært ærlig, hadde du skrevet følgende på sms: "Hei sveis. Orker ikke noe bursdagsopplegg i kveld. Ikke helt i humør til hårsprayvoldtekt og sushi-prat (som jeg foressten er drit lei av). Tar det igjen med en skikkelig fest neste helg? Btw: Tanken på venninne dine gir meg hodepine".

Ærlighet, du liksom.

Men på en annen side er det da enda godt at vi har vettet i behold, i hvert fall til en viss grad. Ved å fremstille oss selv som ærlige, mener vi egentlig at vi bryr oss om hva motparten kommer til å mene eller føle. Det at vi er så opptatt av motpartens reaksjoner at vi utsetter oss selv for å lyve, viser at vi ikke er gjennomført egoister. Ordet ærlighet, slik vi bruker det i dag, burde likevel byttes ut med et antonym. Jeg skal i hvert fall tenke meg om neste gang jeg trekker frem positive egenskaper ved meg selv, og passe på at en av disse på langt nær skal være ærlig.For jeg er ikke noe bedre enn deg, jeg lyver hver dag jeg også. 

Xoxo guds beste barn

 

 

8 kommentarer

bryllupskropp

16.05.2012 kl.14:38

Hehe. utrolig bra skrevet :D

idaaaml

16.05.2012 kl.14:43

du er flink til å skrive! :D

flyingcreature

16.05.2012 kl.15:00

Hva kan jeg si. Dette var fantastisk lesning. Alle sosiale regler og normer og gud-vet-hva oppsummert i et flott innlegg. Lurte på om jeg kunne få lov til å dele dette innlegget, selvfølgelig med all kreds til deg. Jeg skal skryte deg opp i skyene faktisk (nesten hvert fall).

dikkaols1

16.05.2012 kl.15:04

Ikke bare er du dyktig og skrive, men du skriver det på en måte som er utrolig kult! Stråler lidenskap ut av det du har skrevet, digger det. Og med det har du fått deg en ny fast leser! :)

Guds beste barn

16.05.2012 kl.15:06

flyingcreature:

Tusen takk for komplimentet, og bra du likte innlegget! Selvfølgelig skal du få lov til å dele det. Ha en fin dag!

Xoxo Guds beste barn

Hanne - Legg meg til som venn!

16.05.2012 kl.15:46

Bra skrevet!

helenekamelia

16.05.2012 kl.15:46

Så sant, så sant! Sykt bra skrevet! :D

Chantal Vendela Sveinungsen

16.05.2012 kl.15:47

Sykt bra skrevet! :D

Skriv en ny kommentar

Guds beste barn

Guds beste barn

21, Oslo

Jeg skriver om ting som irriterer meg i samfunnet. Med andre ord mennesker og meg selv. PS: Man må ikke jobbe for å tjene penger. Det er en løgn.

Kategorier

Arkiv

hits